Start.Muziek.Over Rudy.Foto's.Heist-op-den-Berg.Blankenberge.Zwickau.Concerten.Reizen.Contact.
Rudy Giovannini
Hoe het allemaal begon
Rudy Giovannini heeft zijn thuishaven in Leifers ( Zuid-Tirol ), op enkele kilometers van Bozen ( Bolzano ), waar hij 'Der Caruso der Berge' genoemd wordt.
Al van kindsbeen af hield Rudy enorm van muziek en zong hij in het plaatselijke kinder-koor, waarvan hij zegt:"Gezien heeft men mij nauwelijks, maar gehoord des te meer."
Nadien zong hij in een jeugdbandje, waar hij zijn eerste podiumervaringen opdeed. Een tijdje later liet Rudy zich door vrienden overhalen om eens een operavoorstelling bij te wonen. Daarvan was hij zo onder de indruk, dat hij besloot om zelf operazanger te wor-den. Hij volgde een klassieke zangopleiding aan de conservatoria van o.a. Bozen, Verona en Modena ( bij Maestro Arrigo Pola, dezelfde leraar die Luciano Pavarotti on-derwezen heeft ) en met de steun van zijn vader kon hij dan zijn studies afmaken. Nadien ontdekte hij de klassieke muziek en zo kwam het, dat Rudy met zijn fantastische stem geen moeite had en het telkens opnieuw een uitdaging vond, om voor een groot of minder groot publiek zonder microfoon of andere moderne techniek te zingen.
Pavarotti heeft een belangrijke rol gespeeld in Rudy's carrière. Voor hem was Luciano als een soort vaderfiguur, die hem telkens weer steunde en moed gaf om door te gaan. Met zijn uitspraak:"Er is geen eerste- of tweedeklassemuziek, en is enkel slechte of mooie muziek, en wat jij maken wil, is mooie muziek", moedigde Pavarotti hem aan om de weg in te slaan van de volksstemmige muziek.
Zijn klassieke roots is deze veelzijdige zanger zeker niet vergeten, zoals in zijn repertoire duidelijk merkbaar is.
Op zijn cd's vindt men overwegend liedjes die zeer hoge eisen aan de stem stellen, en die deze zanger zonder enige moeite aankan, om het even of het nu om schlagers, volksmuziek, Italiaanse folklore of klassieke muziek gaat. Hij weet alles met dezelfde passie en liefde te brengen.
Als in het jaar 2000 Zuid-Tirol voor de eerste maal deelnam aan de 'Grand Prix der Volksmusik', was deze sympathieke tenor erbij, en behaalde hij met zijn lied 'Amore, Amore' bij de internationale finale een mooie derde plaats.
In zijn thuishaven, Leifers, moest dit succes natuurlijk gevierd worden, en zo was voor de eerste keer het Rudy Giovannini's Köfelefest' geboren. Ondertussen is dit feest voor de inwoners van Leifers en de grote schare fans uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend groot volksfeest in Rudy's thuishaven.
Het succes herhaalde zich dan twee jaar later. Met het lied 'Donna Della Raspa' be-landde Rudy opnieuw in de finale en behaalde terug de derde plaats.
In augustus 2006 lukte het hem om met het zelfgeschreven lied 'Salve Regina', gebracht in duet met zangeres Belsy, de felbegeerde Grand Prix der Volksmusik-trofee, het berg- kristal, te behalen. Voor Rudy was dit het hoogtepunt van zijn carrière en naar eigen zeg- gen de mooiste dag uit zijn leven.
Verdere belangrijke trofeeën in zijn kast zijn o.a. de 'Meraner Rose in Gold', een onder- scheiding voor de geliefdste en sympathiekste zanger in Zuid-Tirol. In 2006 de 'Herbert Roth Preise' voor de succesrijkste 'Tenor der Volksmusik' en meermaals werd hij in Achims Hitparade ( MDR ) tot muzikantenkoning verkozen.
In juli 2006 lukte het hem om een record aantal stemmen te verkrijgen ( 72 % ) voor zijn wondermooie uitvoering van 'La Montanara'. Een score die voordien nog niemand be-haald had en die nadien ook door niemand meer zou geëvenaard worden, zolang de uitzending liep. Jammer genoeg wordt dit programmma niet meer uitgezonden.
Toen in 2007 in Zuid-Tirol de 'Mountain Echo' gegeven werd, kaapte Rudy ook deze prijs weg en werd door de jury als waardig ontvanger van deze prijs uitgeroepen.
In 2008 mocht Rudy in zijn stad Leifers, tijdens zijn Köfelefest, een gouden plaat in ont- vangst nemen, en dit voor zijn album 'Salve Regina', waarvan 15.000 exemplaren in Oostenrijk verkocht waren.
Zelfs in het Vaticaan kwam Rudy Giovannini al tot driemaal toe. In 2006 ging hij met Kerstmis op audiëntie bij paus Johannes Paulus II, vervolgens ook bij paus Benedictus XVI. Voor hem heeft Rudy toen het lied 'Der Benedictus-Jodler' gebracht, een lied dat hij op zijn cd met Anneliese Breitenberger zingt.
© Webmaster: Christine Van haute en Mario Legaet
Biografie